RSS
 

Moje pierwsze krokiety

23 lut

Przepis leżał leżał i doczekał się realizacji. Doczekał się realizacji bardzo spontanicznie. Myślę, że smakowały wszystkim którzy mieli okazję je spróbować. Przygotowanie krokietów to nie znowu tyle pracy jak myślałam. Jedno co muszę następnym razem zmienić to upiec naleśniki na mniejszej patelni te zrobiłam na większej i dlatego krokiety wyszły takie duże.

Składniki:

500 g Mięsa mielonego

Cebula

0,5 kg pieczarek

2 jajka

Bułka tarta

Sól, pieprz, oregano

Tłuszcz do smażenia

Ciasto na naleśniki zrobione według przepisu
http://mojaslonecznakuchnia.blog.pl/2012/06/20/czas-na-nalesniki/

Sposób przygotowania:

Smażymy ok. 12 naleśników. Mięso smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Cebulę siekamy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne plasterki. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Solimy i dusimy. Kiedy są już odpowiednio podsmażone dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy razem, aby płyn  odparował. Ważne aby farsz nie był za bardzo suchy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Można dodać przyprawy wg uznania. Na naleśniki nadkładamy farsz i zawijamy jak klasyczne krokiety. Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce i smażymy na złoty kolor.

IMG_0806

#143

Smacznego!!!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Kolacja

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. gosia.lunchtime

    24 lutego 2016 o 19:27

    Krokiety pyszna sprawa :) ja uwielbiam z mięsem, ale nie pogardzę też innymi wersjami :)

     
  2. ~Darmowe ogłoszenia

    25 lutego 2016 o 01:25

    Bardzo apetyczne te krokiety :)

     
 

  • RSS