RSS
 

Sernik z brzoskwiniami

07 maj

Maj rozpocznę sernikiem z brzoskwiniami, gdyż rozpoczęcie sezonu grillowego odbyło się w tym roku troszkę inaczej co nie znaczy że gorzej. Końcówkę kwietnia i początek maja spędziłam na wakacjach w górach w naszych polskich górach. Zwiedziliśmy Kraków,  Wieliczkę, Wadowice, Zakopane naprawdę było super. Kremówki w Wadowicach były super, w Zakopanym zjedliśmy pyszny obiad, restauracja Owczarnia podbiła nasze serca.

Przepis na sernik jak na wiele innych ciast pochodzi z zeszytu mojej Mamy. Ciasto jest bardzo delikatne i bardzo pyszne.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

20 dag margaryny

5 żółtek

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie serowe:

1 kg tłustego sera twarogowego

1 jajko

15 dag margaryny

1 szklanka cukru pudru

1 budyń śmietankowy

Nadzienie brzoskwiniowe:

1 puszka brzoskwiń

5 białek

1 szklanka cukru

Sól

Sposób przygotowania:

Ciasto: ze składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Włożyć 1/3 ciasta do lodówki, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25 x 40 cm).

Nadzienie serowe: ser zemleć. Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę, wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Nadzienie brzoskwiniowe: brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plasterki i ułożyć równą warstwę na serze. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i rozłożyć na brzoskwiniach.

Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn i posypać pianę. Placek piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

IMG_3720-001  

   

Smacznego!!!

 
Komentarze (37)

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ewa

    9 maja 2015 o 12:25

    Sernik z brzoskwiniami? O taaak, jestem zdecydowanie na tak. Sam sernik bez dodatków jest według mnie za suchy, smak nie jest taki, jaki powinien być. Z rodzynkami nienawidzę – po prostu nie lubię rodzynek, wydłubywanie ich zawsze mnie denerwuje. A brzoskwinia nadaje idealny smak i wilgoć ciastu – tak być powinno.

     
  2. ~Mateusz

    9 maja 2015 o 22:19

    Ten sernik to jest jedno z moich ulubionych wypieków :) Sam jeszcze nie zabrałem się nigdy do jego przygotowywania, ale często robi go moja kochana teściowa. ;) Górę dodatkowo posypuje jeszcze cukrem pudrem albo delikatnie lukrem, przez co według mnie jest jeszcze lepszy. Taką tortownicę to zjadłbym całą z chęcią ;)

     
  3. ~Dorota

    10 maja 2015 o 16:06

    Swietny wpis, naprawdę jestes bardzo utalentowanym pod wzgledem pisania czlowiekiem :) szczerze polecam Twojego bloga kazdemu kto chce poczytac cos dobrego i co najwazniejsze wartosciowego :) Naprawde, bardzo dobrze piszesz, wszystkie Twoje teksty są bardzo wartosciowe, polecam je kazdemu, kto chce przeczytac cos dobrego :) Pozdrawiam serdecznie, zdrówka! :)

     
  4. ~Anna

    13 maja 2015 o 16:56

    pyszności może i ja spróbuję wreszcie zrobić sernik, a dla łasuchów polecam sposób jak jeść słodycze i nie tyć
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
    pozdrawiam

     
    • mojaslonecznakuchnia

      13 maja 2015 o 20:22

      Polecam :)

       
  5. ~mkr

    13 maja 2015 o 16:57

    Pycha, zapraszam na sernik z truskawkami z pianek marshmallow

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/sernik-z-pianek-marshmallow-z.html

     
  6. ~bułka z chlebem

    13 maja 2015 o 17:15

    Cudowny serniczek, do siebie zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-kruszonka

     
    • mojaslonecznakuchnia

      13 maja 2015 o 20:20

      Dziękuję

       
  7. ~Pozytywny

    13 maja 2015 o 18:42

    Muszę przyznać, że sernik niczego sobie. Wygląda bardzo dobrze i niesamowicie kusi, by go spróbować :)

     
    • mojaslonecznakuchnia

      13 maja 2015 o 20:20

      Polecam, ja też się długo za niego zabierałam a później nie żałowałam.

       
  8. ~Buster

    13 maja 2015 o 18:59

    Dobry serniczek zawsze jest mile widziany :D

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

     
    • mojaslonecznakuchnia

      13 maja 2015 o 20:19

      Jestem tego samego zdania :)

       
  9. ~AniaS

    13 maja 2015 o 20:03

    wygląda pysznie … http://www.aniasmama.blog.pl

     
  10. ~Maja

    14 maja 2015 o 08:37

    To jest taki sernik jak moja mama robi na każde święta, a ja zawsze ją proszę, aby dodała inne owoce bo nie lubię brzoskwiń. Mama zawsze wtedy pyta „od kiedy?” Haha.
    http://przekaskinaimpreze.pl

     
  11. ~ciastoBogova

    14 maja 2015 o 11:13

    Świetny sernik. Puszysty, apetycznie wygląda. Mniam mniam. Polecam też
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  12. ~Karolina :)

    14 maja 2015 o 16:40

    Mam pytanie: Czy zamiast mielonego twarogu mogę użyć sera z wiaderka (do sernika)?

     
    • mojaslonecznakuchnia

      14 maja 2015 o 18:54

      Tak :)

       
      • ~Karolina :)

        14 maja 2015 o 19:36

        Dziękuję za odpowiedź! :)
        Ciasto z pewnością zagości na moim stole nie raz! :D

         
  13. ~Krzysztof

    15 maja 2015 o 20:05

    Swietnie piszesz :) Rowniez chcialbym mieć taki talent do pisania jak Ty :) Naprawdę :) Przeciez to bardzo przydatna umiejetnosc, slowa mają moc, chyba kazdy przyzna mi racje :) A jeśli nie to na pewno kazdy się o tym kiedys przekona :) Osobiscie również zagladam codziennie, lub prawie codziennie, jak tylko czas mi na to pozwala, na Twojego bloga z racji tego, iz naprawdę ciekawie się Ciebie czyta :) Mam nadzieje, ze nie przestaniesz pisac :)

     
  14. ~Ewa

    15 maja 2015 o 21:38

    Spodobał mi się Pani przepis i dziś w końcu go wypróbowałam. Serniki bardzo dobry, przepis trafia do mojego zeszytu. Pozdrawiam

     
    • mojaslonecznakuchnia

      16 maja 2015 o 12:45

      Bardzo się cieszę, że smakował :)

       
  15. ~Kamila

    27 maja 2015 o 23:40

    Ach ten serniczek wygląda naprawdę pysznie i z tego co widzę to chyba nawet nie jest aż taki trudny do zrobienia. Osobiście uwielbiam sernik do porannej kawy. Ostatnio jadłam taki sernik z brzoskwiniami u mojej koleżanki, która też sama zrobiła. Teraz niedługo jak przyjdzie mnie odwiedzić też będę miała okazję by jej pokazać, że zrobiłam pysznego serniczka :)

     
  16. ~Jarek

    8 lipca 2015 o 13:05

    No, no, no :) Chylę wręcz czoła przed takim talentem. Jestes mistrzem w pisaniu, naprawdę odnajdujesz się w pisaniu jak przysłowiowa ryba w wodzie :) Masz talent, tego nie można Ci zaprzeczyc, tylko niektore Twoje wpisy, czyta się je oczywiscie swietnie, lecz krótko :) A może to lepiej, nie wiem, jednak dziekuje Ci za to co robisz :)

     
 

  • RSS