RSS
 

W końcu idealna

25 kwi

Oj, zdążyłam jeszcze z postem w kwietniu uff… Zawsze chciałam zrobić taką pizzę, ale tak jakoś wychodziło, że robiłam moją sprawdzoną której przepis już kiedyś podawałam. Ale nic przekonałam się, zrobiłam nową, która wszystkim smakowała. Ciasto robi się bardzo szybko. Tym razem była z tuńczykiem i z kukurydzą, a druga była z kurczakiem i kukurydzą. Sos który zrobiłam pierwszy raz jest bardzo smaczny. Długo szukałam pomysłu na taki sos ale warto było. Naprawdę gorąco polecam, zasmakuje wszystkim. Ciasto i sos starcza na dwie pizze.

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

Ok. 2-3 dag drożdży

2 – 3 łyżeczki oliwy

2/3 szklanki ciepłej wody (maks 40 stopni)

Łyżeczka soli

Łyżeczka cukru

Sos:

Puszka pomidorów

Ząbek czosnku

Oliwa

½ łyżeczki soli

Szczypta cukru

Łyżeczka oregano

Świeża bazylia

Dodatki:

Odsączona puszka tuńczyka

Odsączona puszka kukurydzy

Kawałki kurczaka zamarynowane w przyprawach

Starty żółty ser

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj oliwę i sól. Do 1/3 szklanki wody wsyp cukier, drożdże, łyżkę mąki. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj go do mąki. Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie, uformuj w kulę. Ciasto odstaw i przykryj (odczekaj, ale niedługo nie musi bardzo rosnąć). Następnie krótko wyrób. Gdy przygotujesz dodatki, rozciągnij ciasto na cienkie, okrągły placek i połóż na natłuszczonej oliwą blasze. Posmaruj przygotowanym sosem, na to połóż dodatki np. tuńczyk i kukurydzę na to ser.

Sos: Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, przesmaż przez chwilę na oliwie, dodaj puszkę pomidorów z puszki, ½ łyżeczki soli i szczyptę cukru. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj łyżeczkę oregano i bazylię. Gotowy zmiksuj, ewentualnie dopraw.

IMG_3775-001

Smacznego!!!

 
Komentarze (36)

Napisane przez w kategorii Kolacja

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Artur

    28 kwietnia 2015 o 12:20

    Witam wspaniała pizza naprawdę wyszła ci super. Musiałabym jednak jeszcze spróbować, ale jest, na to tylko jedna rada trzeba ją zrobić samemu. Wypożyczam twój przepis i spróbuję taką pizzę ogarnąć pewnie gdzieś, na weekendzie.

     
  2. ~Michał

    28 kwietnia 2015 o 23:06

    Pizza wygląda bardzo smakowicie jak taka prosto z pizzerii ;o)Ja kilka razy cos próbowałem ale nie było takiego efektu końcowego! Wydaje się nieskomplikowana i co ważne jest bez mięsa z rybą ;o) Muszę koniecznie wypróbować ;o)

     
  3. ~Henia

    29 kwietnia 2015 o 07:59

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

     
  4. ~Gość

    29 kwietnia 2015 o 08:26

    Taka pizza to poezja. Polecam przepis na ciasto idealne
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciasto-na-pizze

     
  5. ~bułka z chlebem

    29 kwietnia 2015 o 09:53

    Bardzo apetyczna pizza, zobacz też mój przepis na pizzę na cienkim cieście
    http://bulkazchlebem.pl/pizza-na-cienkim-ciescie

     
  6. ~Agnieszka

    29 kwietnia 2015 o 10:22

     
  7. ~mama Igi

    29 kwietnia 2015 o 10:46

    Mam pytanie, w przepisie jest 2/3 szkl wody a w opisie jak zrobić już tylko 1/3 szkl. wody. A więc ile wody powinno być?

     
  8. ~Buster

    29 kwietnia 2015 o 11:32

     
  9. ~mariola

    29 kwietnia 2015 o 11:43

    u mnie w domu uwielbiamy pizze, już kilka przepisów wypróbowałam na ciasto. toja wygląda bardzo smacznie :) a co powiesz na ciasto PAN PIZZA? my ją bardzo lubimy i pyszna.

    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/11/pan-pizza.html

     
  10. ~mała MI

    29 kwietnia 2015 o 11:49

    Wybacz, ale ile to się piecze – wiem, że tu niektóre osoby mają taką wiedzę, że nie potrzebują takich śmiesznych szczegółów, ja jednak do nich nie należę. Chyba, że to działa tak jak w tych pizzach gotowych ze sklepu? że ma się piec do roztopienia się sera?

     
    • mojaslonecznakuchnia

      30 kwietnia 2015 o 09:19

      240 – 250 stopni 10 minut ;-)

       
  11. ~elwirski

    29 kwietnia 2015 o 11:56

    każdy z nas ma takie swoje idealne przepisy, wypróbowywane metodą prób i błędów:)
    pysznie wygląda
    http://elwirski.blogspot.com/2015/02/pizza-dla-leniwych.html

     
  12. ~Kasia

    29 kwietnia 2015 o 12:19

    Ile ją piec i w jakiej temperaturze?

     
    • mojaslonecznakuchnia

      30 kwietnia 2015 o 09:18

      240 – 250 stopni 10 minut ;-)

       
  13. ~tss

    29 kwietnia 2015 o 12:24

    Może się przyda: Pizza ze śmietanowym sosem – http://www.stachurska.eu/?p=16551 .

     
  14. ~teresa

    29 kwietnia 2015 o 20:31

    przepis fajny i prosty ja sama korzystam z kilku ale zaden do konca niejest podobny do pitzy z picerii ale ten napewno wyprubuje

     
  15. ~Jarek

    30 kwietnia 2015 o 07:48

    W domu nigdy pizza nie będzie dobra. Problem leży w piecu. Max temp. to 240 st. Pizza się dusi 20 min.. Na piecach profesjonalnych jest prawie 500 i więcej stopni. Piecze się w minutę. Jest chrupiąca a nie guma

     
  16. ~mama Igi

    30 kwietnia 2015 o 08:59

    Witam
    Wczoraj mój komentarz się nie dodał , mam nadzieję, że dzisiaj uzyskam odpowiedź
    W składnikach jest 2/3 szkl wody, a w opisie dajemy 1/3 gdzie jest błąd, albo co z reszta wody??
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

     
    • mojaslonecznakuchnia

      30 kwietnia 2015 o 09:02

      Resztę dodajemy do wyrabianego ciasta ;-)

       
  17. ~Michał

    5 maja 2015 o 13:29

    Witam przyznam, że jak zobaczyłem jak ci ta pizza wyszła to zacząłem mieć, na nią straszną ochotę. Zamówiłbym sobie, na telefon, ale u mnie w miejscowości robią taki badziew, że lepiej sobie podaruje. Co innego tobie bo wyszła ci naprawdę elegancko.

     
    • mojaslonecznakuchnia

      5 maja 2015 o 20:22

      spróbuj zrobić sam :) naprawdę jest bardzo prosta :)

       
  18. ~Ania

    6 maja 2015 o 21:28

    Pokusiłaś mnie tą pizzą ;) A ja akurat postanowiłam sobie, że się za siebie wezmę i szerokim łukiem omijam słodycze, słodkie napoje i…. fast foody :( Myślę nad pokuszeniem się o zrobienie ciasta z jakiejś pełnoziarnistej mąki, może taką fit pizzę mogłabym zjeść, chociaż mały kawałeczek ;) Pozdrowionka

     
    • ~Ilona

      11 maja 2015 o 23:14

      Pizza wygląda bardzo smakowicie, jak z pizzerii ;o)Ja jakoś zawsze jak się zabierałam to moja wychodziła taka gruba i nie chciała się dopiec a ta pierwsza klasa. Musze wypróbować i jak dobrze ze starcza nawet na dwie pizze. Wiem, że często żeby znaleźć ten najlepszy przepis trzeba szukać i korzystać z doświadczenia bardziej doświadczonych ;o)

       
  19. ~Adam

    18 maja 2015 o 22:21

    Twoje wpisy są znakomite :) Pelne gracji, pieknie oraz prawidlowo, co najwazniejsze, uzytych slow, które nabieraja jeszcze większej, niż ich pierwotna moc, gdy tylko czytam je u Ciebie :) Naprawde masz wielki talent do pisania, mam tez przeczucie, ze już niedlugo staniesz się jednym z najslawniejszych blogerow w kraju, zyczę Ci tego :)

     
  20. ~Jarek

    8 czerwca 2015 o 18:40

    Czesc :) Chcialbym Ci powiedziec, ze bardzo, ale to bardzo lubie czytac Twoje teksty i przegadac Twojego bloga :) Robie to zawsze, gdy mam wolny czas, szkoda tylko, ze tak rzadko umieszczasz wpisy :D W sumie można Ciebie czytac i pol dnia, więc nawet jeśli pojawialoby się tutaj cos co godzine, to dalej byłoby tego mało, hehe :D

     
 

  • RSS