RSS
 

Puchowa babka drożdżowa

20 mar

Przepis na babkę drożdżową pochodzi z zeszytu mojej Mamy. Ostatnimi czasy spróbowałam się z nim zmierzyć. Najpierw musiałam się zmierzyć z rozszyfrowaniem przepisu gdyż nie było wymienionych po kolei składników tylko wszystko razem. I tak robiąc tą babkę o mały włos zapomniałabym dodać roztopionego masła a bo tak jakoś było to wpisane na końcu ale w ostatniej chwili zerknęłam w przepis czy wszystko mam i dodałam to czego brakuje. Babka jest bardzo dobra, przede wszystkim nie jest sucha co dla mnie jest wielkim plusem. Ja postaram się wydobyć wszystkie składniki a potem opisać jak należy zrobić babkę.

Składniki:

500 g mąki tortowej

Niepełna szklanka mleka

7 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru pudru

10 żółtek

Szklanka cukru

Pół kostki masła roztopionego

Szczypta soli

Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy. 250 g maki i niepełną szklankę mleka rozcieramy tak aby nie było grudek. Ciasto rozciera się dość szybko – robi się lśniące i aksamitne. Roztarte przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia. Do chłodnego ciasta dodajemy świeże drożdże i 1 łyżeczkę cukru pudru. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce niech wyrośnie. Do garnuszka dodajemy 10 żółtek, dosypujemy szklankę cukru i mieszamy na pulchny krem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy ubite żółtka, następnie 250 g maki i wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odstawać od miski. Dodajemy pół kostki roztopionego letniego masła, szczyptę soli i ponownie dokładnie ubijamy ciasto. Pieczmy około pół godziny  temperaturze 180 stopni. Gdy babka wystygnie posypujemy ją cukrem pudrem. 

kr

Smacznego!!!

#27

 
Komentarze (28)

Napisane przez w kategorii Na słodko, Święta

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~przepismamy

    20 marca 2015 o 16:13

    Rewelacja!
    Robię babkę drożdżową parzoną
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/babka-drozdzowa-parzona.html

     
  2. ~jemBezGlutenu

    20 marca 2015 o 16:42

    pysznie i zdrowo http://www.jembezglutenu.pl/

     
  3. ~mariola

    20 marca 2015 o 16:49

    pięknie się prezentuje :) najlepsze są przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie :) zapraszam na moją BABKĘ PIASKOWĄ :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/04/babka-piaskowa.html

     
  4. ~Buster

    20 marca 2015 o 17:07

    10 żółtek, przepis niemal staropolski :D Tak trzymać, spisuję i polecam:

    http://www.buster.pw/ciasteczka-owsiane-z-maslem-orzechowym/

     
  5. ~bułka z chlebem

    20 marca 2015 o 17:12

    Ależ musi być smaczna, spróbuj też równie pysznego ciasta pomarańczowego
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-pomaranczowe

     
  6. ~Ulubione Przepisy Barbary

    20 marca 2015 o 17:17

    Za drożdżowymi nie przepadam, ale jeśli Twoje jest z tych nie suchych, to musi być znakomita, szczególnie gdy jest świeża:-) U nas babka, która dla mnie kojarzy się z moimi młodymi latami, ech kiedy to było;-(
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/03/babka.html
    Ta moja jest prościutka i nie drożdżowa i chyba wielu się z nią spotkało:-)
    Pozdrawiam Cię i zapraszam jak znajdziesz chwilkę.

     
  7. ~pozytywny

    20 marca 2015 o 17:55

    Uwielbiam babki, a ta widać, że jest wspaniała. Prezentuje się znakomicie.

     
    • mojaslonecznakuchnia

      20 marca 2015 o 18:25

      Dziękuję wszystkim za pochwały :)

       
  8. ~gin

    21 marca 2015 o 22:40

    Piękna, taka dorodna baba :)

     
  9. ~Anna

    24 marca 2015 o 13:53

    Takie przepisy z maminych zeszytów są zawsze baaardzo fajne :) Ja bardzo babki lubię, ale właśnie jak nie są suche bo wtedy szybko zatykają i nie mam przyjemności z jedzenia. Podoba mi się, ze w babce jest tak dużo jajek. Z chęcią ją przyrządzę na święta Wielkiej Nocy. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie

     
    • mojaslonecznakuchnia

      25 marca 2015 o 13:14

      Życzę udanego wypieku i smacznego :)

       
      • ~Ania

        26 marca 2015 o 11:58

        Witam twoja babka wygląda naprawdę bardzo dobrze. Widziałem już kilka ciekawych babek wielkanocnych w internecie. Jednak twoja bije większość z nich na łopatki. Pozdrawiam i zastanowię się nad wykorzystaniem twojego przepisu, na wielkanoc.

         
  10. ~Monika

    27 marca 2015 o 18:11

    Wow, nieźe wyrosła ta babka, rzeczywiście wygląda tak bardzo puchato. Ja od kilku już lat na święta przygotowuję babkę gotowaną albo ciasto drożdżowe na szybko. Nie trzeba go długo wyrabiać ani długo czekać, aż urośnie. Całośc pracy nad tym zajmuje może maksymalnie ponad godzinkę. A wychodzi smaczne jak normalny drożdżowiec.

     
  11. ~babeczka

    28 marca 2015 o 19:39

    Świetny przepis :)

     
  12. ~Daniel

    27 kwietnia 2015 o 17:02

    Swietnie piszesz, naprawdę masz talent :) jestes pisarzem? Czy po prostu taki dar? :) Moze powinienes pojsc w tym kierunku, wiem co mowie, rzadko kto pisze tak swietne teksty, nie tylko na blogach, ale czytalem również o wiele gorsze od Twoich tekstow ksiazki, ktorymi ludzie nadzwyczajniej w swiecie się mowiac prosto „jarali” :c

     
    • mojaslonecznakuchnia

      28 kwietnia 2015 o 17:17

      Jak się podoba to się cieszę ale pisarzem nie jestem staram się jak mogę ;-)

       
  13. ~Michał

    5 maja 2015 o 14:15

    Witam serdecznie święta już dawno za nami, a ta babka wygląda wciąż przepysznie. Wprawdzie następne święta wielkanocne dopiero za rok,. ale myślę, że wcale nie muszę na tą okazję czekać, żeby twój przepis wykorzystać pozdrawiam.

     
    • mojaslonecznakuchnia

      5 maja 2015 o 20:23

      Myślę że nie ma przeszkód żeby taką babkę zrobić nawet teraz :)

       
  14. ~Ania

    28 sierpnia 2015 o 15:33

    Witam, muszę przyznać, że dzięki temu przepisowi odważyłam się zrobić pierwsze słodkie ciasto drożdżowe w życiu. I wyszło wspaniałe! Nie można było przestać jeść. Zrobiłam co prawda w prostokątnej formie ale i tak pięknie wyrosło i było zdecydowanie PUCHATE ;-) Nie spodziewałam się, że może istnieć tak prosty przepis w dodatku gwarantujący taki idealny efekt. Bardzo Ci dziękuję, że podzieliłaś się tą rodzinną tajemnicą ;-)
    Mam tylko pytanie dotyczące konsystencji – mi wychodzi taki budyń. Czy tak powinno wyglądać ciasto przed pieczeniem? Bo piszesz, że powinno odchodzić od miski ale na zdjęciu wygląda na rzadsze. Na szczęście efekt końcowy jest i tak super ale chciałabym wiedzieć czy aby na pewno robię wszystko jak należy :-)

    Pozdrawiam serdecznie!

     
    • mojaslonecznakuchnia

      29 sierpnia 2015 o 18:15

      Super, że wyszło i przede wszystkim, że smakowało. Ciasto Odchodzi od miski ale nie jest jakieś zbite jest średnio rzadkie :)

       
      • ~Ania

        31 sierpnia 2015 o 21:29

        Dziękuję :-) Czyli chyba wszystko robię dobrze ;-) Pewnie ta nietypowa konsystencja sprawia, że babka jest taka lekka i nie zapycha. Eh, muszę ją znowu zrobić!
        Jeszcze raz dziękuję za przepis, który stał się moim ( i mojej rodziny ;-) ) ulubionym :-)

         
        • mojaslonecznakuchnia

          3 września 2015 o 19:39

          Bardzo się cieszę :)

           
 

  • RSS