RSS
 

Pieczeń świąteczna

13 mar

Co roku na święta wielkanocne robiłam pieczeń na dziko jakoś przed ostatnimi świętami wpadł mi do rąk przepis na poniższą pieczeń i zrobiłam ją. Była super. O mały włos by się spaliła gdyż zapomniałam jej wyciągnąć z piekarnika jak szliśmy ze święconką, ale wróciliśmy w samą porę i udało się wszystko uratować i szynka ocalała. W tym roku wrócę do mojej pieczeni na dziko, żeby Wam ją pokazać. Ale na razie chwalę się tym co było ostatnio.

Składniki:

2 duże cebule

1 duża główka czosnku

1 – 1,2 kg surowej szynki (najlepiej ze skórą)

Mielony kmin rzymski

Kilka gałązek rozmarynu

Sól, pieprz

300 ml bulionu

Sposób przygotowania: cebule obrać i pokroić w krążki, a następnie w półplasterki. Z główki czosnku usunąć tylko zewnętrzną łupinkę, a następnie nieobraną całą główkę przekroić w poprzek. Szynkę umyć i osuszyć. Jeżeli jest ze skórą, naciąć ją ostrym nożem w romby, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Ze wszystkich stron posypać kminem, rozmarynem, solą i pieprzem. Szynkę razem z czosnkiem i cebulą włożyć do brytfanny, podlać niewielką ilością bulionu, przykryć i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 stopni. Piec około 2 godziny. W czasie pieczenia mięso często polewać powstałym sosem i pozostałym bulionem. Po około 80 minutach brytfannę odkryć, aby wierzch (lub skóra) podpiekła się na chrupiąco. Można przygotować sos: z brytfanny wyjąć podpieczony czosnek i zmiksować z cebulą i sosem spod pieczeni.

Przygotowanie ok. 2 godzin i 30 minut Składniki na 4 porcje

IMG_2484c

 

#196

Smacznego!!!

 
Komentarze (21)

Napisane przez w kategorii Święta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~przepismamy

    15 marca 2015 o 09:43

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl

     
  2. ~AnkaGotuje

    15 marca 2015 o 10:32

    Fajna świąteczna pieczeń. Rewelacyjne zdjęcia. Polecam też
    http://www.przepis-kulinarny.pl/wedliny-8-24.html

     
  3. ~tss

    15 marca 2015 o 10:34

    Polecam również boczek korzenny – http://www.stachurska.eu/?p=425 .

     
  4. ~bułka z chlebem

    15 marca 2015 o 10:50

    Pysznie wygląda, zapraszam też na schab długodojrzewający
    http://bulkazchlebem.pl/schab-dlugodojrzewajacy

     
  5. ~Buster

    15 marca 2015 o 14:10

    Z domowym mięsem nie może się równać absolutnie nic…

    http://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/

     
  6. ~Ulubione Przepisy Barbary

    15 marca 2015 o 16:42

    Prezentuje ie wyśmienicie, uwielbiam takie mięso:-)
    Miło mi będzie jak wpadniesz do mnie na małe co nie co np. na deser, smaczny i delikatny:-)
    Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.

     
  7. ~Halina

    16 marca 2015 o 09:02

    Tu nie ma opinii na w/w temat, tylko są reklamy swoich blogów. Tak nie powinno BYC !!

     
    • mojaslonecznakuchnia

      16 marca 2015 o 09:15

      Oczywiście, że są opinie na w/w temat np. prezentuje się wyśmienicie i inne a to, że ktoś zaprasza również na swojego bloga nie ma w tym nic złego :)

       
  8. ~suzana

    16 marca 2015 o 15:25

    ŚWIETNIE WYGLĄDA,SOCZYŚCIE I MEGA APETYCZNIE;) TEŻ UWIELBIAM PIEC MIĘSA W DOMU;ZAPRASZAM NA ”ROLADĘ Z UDŹCA INDYKA” POZDRAWIAM!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/rolada-z-udzca-indyka-wg-anastazji.html

     
  9. ~pozytywny

    16 marca 2015 o 22:55

    Wygląda fantastycznie i zapewne też ta pieczeń smakuje. Muszę koniecznie wykorzystać ten przepis i spróbować tego specjału :)

     
  10. ~Twój Raj

    16 marca 2015 o 23:12

    Pieczeń na dziko wygląda przepysznie, mniam mniam !!!!

     
  11. ~viola

    17 marca 2015 o 00:51

    wygląda wybornie

     
  12. ~Jacek

    17 kwietnia 2015 o 13:27

    Witam naprawdę fajnie wygląda ta babka. Poza tym bardzo fajny wpis. Tylko mam jedno zasadnicze pytanie. Gdzie się podziewasz, ponieważ już dawno coś tu dodane zostało od ciebie. Czekam z niecierpliwością na następne twoje ciekawe dania.

     
    • ~Marta

      28 kwietnia 2015 o 14:44

      Witam świetna ta pieczeń świąteczna aż szkoda, że już święta minęły, ponieważ jeszcze bym pojadł takie przysmaki jak były, w tym roku. Mam nadzieję, że taką babkę uda mi się za rok przygotować chociaż w połowie tak dobrą jak ta.

       
 

  • RSS