RSS
 

Kruszon

04 sty

Taki placek postanowiłam zrobić na święta. Stwierdziłam, że pierniki, serniki będą gdzieś a ja zrobię coś innego. Taki kruszon robiła zawsze moja babcia. Prawdziwy kruszon jest z agrestem. Ten co zrobiłam był i z agrestem i z wiśniami. Udał mi się jak nic. Ten placek to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam!

Składniki:

1 kostka margaryny

¾ szklanki cukru + 1 szklanka do ubicia piany

6 jaj (osobno żółtka i białka)

50 dag krupczatki

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Marmolada

Można dodać baklie

Sposób przygotowania: żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, potem dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek – zagnieść. Po wyrobieniu podzielić ciasto na 3 części do jednej dodać kakao. Blachę wyłożyć jedną białą częścią ciasta, dwie pozostałe włożyć do lodówki. Na ciasto na blasze wyłożyć marmoladę. Na to zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Na to wyłożyć ubitą pianę z białek z jedną szklanką cukru. Na to wyłożyć owoce (plus bakalie). Na wierzch zetrzeć białe ciasto.

IMG_3484 IMG_3489 IMG_3490 IMG_3531

 

#184

Smacznego!!!

 

 

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Michał

    6 stycznia 2015 o 22:53

    Uwielbiam to ciasto! Szczególnie gdy warstwa piany jest dość spora ;) Miałem przyjemność jeść je dwa dni temu – w wersji z brzoskwinią, przyrządzone przez teściową.
    Najlepsze wersja jest jednak z agrestem – połączenie słodyczy z kwaskowatością – to jest to! Tak szukam w przepisie – ale chyba nie ma, ile minut i w jakiej temp piec ;) ?

     
    • mojaslonecznakuchnia

      7 stycznia 2015 o 10:15

      Ja piekłam koło 40 minut w temperaturze 180 stopni. Takich informacji niestety nie mam w żadnym przepisie od babci.

       
  2. ~Arek

    19 stycznia 2015 o 20:19

    Ulubione i zarazem „popisowe” ciasto mojej mamy. Dlaczego „popisowe”? Bo bardzo szybko można je zrobić. Ale u nas mówi się na ten wypiek Skubaniec. Nie wiem dlaczego, ale tak się przyjęło. Lubię, gdy mama daje do ciasta baaaardzo wiele owoców i gdy piana z białek ma jakiś kolor i lekko owocowy posmak :)

     
 

  • RSS