RSS
 

Piernikowe rozmaitości

08 gru

Pierwsze moje pierniki, zawsze korzystałam z uprzejmości mojej siostry i dostawałam pierniki a tym razem sama je zrobiłam. Są bardzo dobre, szybkie w wykonaniu. Lukrowałam je na drugi dzień, lukier też jest inny niż zazwyczaj robiłam. Za tydzień robię pierogi z kapustą i grzybami i muszę sprawdzić ile wcześniej muszę zrobić śledzie w ziołach, żeby ze wszystkim zdążyć.

Składniki:

60 dag mąki

10 dag masła

25 dag miodu

12 dag cukru

2 jajka

Łyżka przyprawy do pierników

Płaska łyżka kakao

½ torebki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Dekoracja:Białko, szklanka cukru pudru, kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić. Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec 15 min w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie zdjąć ostudzić. Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, można ozdobić kolorową papryką.

IMG_3413 IMG_3417 IMG_3422 IMG_3426

 

Przygotowanie 40 minut Oczekiwanie 12 godzin Pieczenie 15 minut Na 40 sztuk 1 porcja 120 KCAL #731

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Na słodko, Święta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Paweł

    9 grudnia 2014 o 15:25

    Pierniczki to naprawdę fantastyczna sprawa. Szczególnie najlepiej smakują do dobrej kawki. Pierniczki, które zostały tu przedstawione to naprawdę dobry przepis. Ja jadłem kiedyś pierniki z morelami i były bardzo pyszne. Przedstawię ten przepis swojej koleżance, ponieważ to ona robi świetne wypieki i jej to z pewnością wyjdzie doskonale.

     
 

  • RSS