RSS
 

Placek z jabłkami na budyniu

01 paź

Wpisując nazwę wpisu tak sobie myślę skąd ona się wzięła …. Budyń dodaje się do piany z białek ale żeby taka nazwa. No ale cóż różne dziwne wpisy są w moim zeszycie i lubię takie wpisy gdzie przed zrobieniem człowiek siada i myśli, co autor miał na myśli. Pamiętam jak pierwszy raz robiłyśmy ten placek i była mowa o tym budyniu to się zastanawiałyśmy ugotować go czy nie potem znalazło się nie gotuje się. Jak już nie wiem co autor miał na myśli wykonuję tzw. Telefon do przyjaciela i dzwonię do mamy po ratunek i klops jest wtedy gdy mama nie pamięta bo dawno tego nie robiła. Nie ma szans aby ten placek nie wyszedł, jest bardzo dobry. Polecam.

Składniki:

1 szklanka cukru + 1 szklanka cukru do białek

2 szklanki mąki tortowej

250 g tłuszczu

2 łyżeczki proszku

2 łyżki kwaśnej śmietany

4 – 5 żółtek (oddzielić żółtka od białek)

1 kg jabłek nie słodkich

1 budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Z cukru, mąki z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, 2 łyżkami kwaśnej śmietany i żółtkami wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną zamrażamy, resztą ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka starte na tarce o grubych oczkach oddusić ze soku, położyć na ciasto. Białka ubić z 1 szklanką cukru i wsypać do tego budyń. Ubitą pianę wylać na jabłka i na to zetrzeć zamrożone ciasto.

kr IMG_3266 IMG_3299

Smacznego!!!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Nina

    29 kwietnia 2015 o 18:37

    Chcialabym ten placek upiec, ale potrzebny jest jeszcze czas pieczenia i w jakiej temperaturze?
    Bardzo prosze to uzupelnic!
    Dziekuje
    Nina

     
    • mojaslonecznakuchnia

      30 kwietnia 2015 o 09:08

      W 180 stopniach, pieczemy do godziny przed wyjeciem sprawdzamy patyczkiem czy nie ma ciasta ;-)

       
 

  • RSS