RSS
 

Szarlotka z bezą

20 sie

Przepis z programu w TVP „Okrasa łamie przepisy” już kiedyś ją robiłam ale z gotowych jabłek na szarlotkę, a tym razem sama uprażyłam jabłka tak jak przepis mówi. Tyle papierówek w tym roku na ogrodzie fakt faktem nie moim ale zostaję nimi obdarowana, że nie mogą się zmarnować. Jabłka sobie przygotowałam dzień wcześniej, żeby nie musieć ich studzić. Szarlotka zniknęła w całości wyszła rewelacyjna.

Składniki:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

3 żółtka

300 g masła

1,5 kg jabłek

6 białek jaj

1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto: zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka razem, po czym wyrabiamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulę, zawijamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie kroimy kulę na cienkie plastry i rozgniatamy cienką warstwę na blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Studzimy.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka z resztą masła dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę po czym ubijamy dalej dodając stopniowo cukier. Na upieczony spód wykładamy jabłka oraz ubitą pianę z białek wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 10 – 15 minut.

IMG_3197 IMG_3200 IMG_3206

Smacznego !!!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Mari

    28 sierpnia 2014 o 20:12

    Szarlotka pyszna i niekoniecznie z papierówkami, myślę, że każde jabłka można użyć. Pychotka

     
  2. ~Gosia

    20 września 2014 o 17:37

    Przepis rewelacyjny!!! Palce lizać :-)chociaż ja do jabłek dodałam trochę cynamonu i wyszło wyśmienicie a ta pianka wprost rozpływa się w ustach!
    Mniam mniam

     
 

  • RSS