RSS
 

Chrupiąca sałatka z boczkiem, groszkiem i grzankami

04 sie

Sałatkowy eksperyment nr 1. Do wykonania tej sałatki kupiłam gotową mieszankę sałat ale mnie nie powaliła tak więc następnym razem mieszankę sałat przygotuję sama. Sałatka była bardzo dobra polecam jej wykonanie.

Przygotowanie 30 minut  Na 4 porcje

Składniki:

35 dag mieszanki różnych sałat

25 dag chudego boczku

Łyżka masła

8 kromek białego chleba

Puszka groszku lub ½ opakowania mrożonego groszku

10 dag posiekanych orzechów laskowych

4 łyżki oliwy

Łyżka octu balsamicznego

Łyżka łagodnej kremowej musztardy

Szczypta cukru

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę przełożyć do salaterki. Boczek pokroić, zrumienić na maśle. Zdjąć z patelni. Chleb pokroić w kostkę, usmażyć na tej samej patelni co boczek. Ostudzić. Groszek osączyć (mrożony obgotować przez 5 minut, osączyć, ostudzić). Do sałaty dodać boczek, groszek i orzechy. Oliwę wymieszać z octem, musztardą, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Sosem polać sałatkę delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać grzankami.

 

IMG_3031 IMG_3032 IMG_3061

 

Smacznego!!!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Przyjęcia

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~horecaservice

    12 sierpnia 2014 o 08:39

    bardzo fajna na letnie upały :)

     
 

  • RSS