RSS
 

Karkówka ala Georg (Dżordż)

02 sie

Ostatni weekend minął pod znakiem rodzinnej imprezy. Synek miał 6 urodziny a ja z córeczką imieniny. Tak więc od piątku trwały przygotowania aby ugościć naszą rodzinę. I tak wspominałam jak to 8 lat temu przygotowywałam pierwsze takie imieniny i jak sobie przypomnę jaka byłam nierozgarnięta to aż mi się chce śmiać, w piątek wieczorem ryczałam, że z niczym nie zdążę, a w sobotę koło 12 to już byłam kłębkiem nerwów. Teraz po tylu latach w piątek poszłam na imieniny a w sobotę o 14 byliśmy już gotowi – fakt faktem teraz mam duże wsparcie. Zawsze staram się przygotowywać coś nowego tym razem eksperymentem były sałatki oprócz greckiej – zamieszczę w późniejszych wpisach. Tym razem furorę zrobiła karkówka ala Georg, I tak sobie myślę, że już ją kiedyś robiłam i podawałam ale tym razem były rozchwytywana, aż poproszono mnie o przepis. Mąż zaproponował żebyśmy do niej ugotowali ryż i naprawdę to był super pomysł. Georg bo tak potocznie w rodzinie nazywamy to danie dobrze smakuje jak zrobione jest z karkówki, i z łopatki, i z mięsa od szynki. Gorąco polecam Georga.

Składniki:

1,5 kg karkówki, żeberek, mięsa od szynki, łopatki lub piersi z kurczaka

2 ząbki czosnku

3 cebule

Zalewa:

1 szklanka ketchupu łagodnego Kotlin

1 kostka rosołowa

1 szklanka wody

1 łyżeczka cukru

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki mielonej ostrej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na plastry (można je rozbić), natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odstawić do lodówki na noc. Mięso obsmażyć z obu stron na patelni, osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w plastry. Układać w naczyniu żaroodpornym na zmianę mięso i cebulę. Wszystkie składni do zalewy wymieszać, zalać mięso, piec w piekarniku 1,5 – 2 godziny w temperaturze 180oC.

 

IMG_3063 IMG_3065

Smacznego!!!

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Obiad, Przyjęcia

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Monika

    20 marca 2016 o 12:29

    Witam czy tą karkówkę piecze się pod przykryciem?

     
    • mojaslonecznakuchnia

      21 marca 2016 o 14:24

      Ja pod koniec przykrywam żeby się nie przypaliło mięso, a tak piekę bez przykrycia.

       
  2. ~monika

    20 marca 2016 o 12:39

    Witam czy tą karkówkę piecze się pod przykryciem

     
    • mojaslonecznakuchnia

      21 marca 2016 o 14:24

      Ja pod koniec przykrywam żeby się nie przypaliło mięso, a tak piekę bez przykrycia.

       
 

  • RSS