RSS
 

Sernik Babci Marty

27 lip

Jak mam 30 parę lat tak ten sernik gości na stołach mojej rodzinny. Sernik robiła moja Babcia Marta. Potem robiła go moja Mama a teraz robię go ja. Zawsze był taki niski tzn. jak jest w piekarniku to jest taki wysoki a gdy się wyciągnie go z piekarnika to opada. Ale mimo to jest pyszny. Posypany cukrem pudrem pycha, a czasami ubijaliśmy do niego śmietanę kremówkę rewelacja.

 

Składniki:

1,20 kg białego sera

8 jaj (oddzielamy żółtka od białek)

1 kostka margaryny

2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 kopiaste łyżki kartoflanki

2 łyżki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: Ser przeciskamy przez praskę. Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo jajka, ser i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na sam koniec ucierania. Delikatnie mieszamy. Placek pieczemy koło 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

IMG_3005 IMG_3012 IMG_3018 IMG_3068

Smacznego!!!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gosia

    6 października 2014 o 20:10

    Rewelacja! Nigdy wcześniej nie udał mi się tak sernik jak ten z przepisu.Dodatkowo bardzo prosty w przygotowaniu! polecam, paluchy lizać!

     
    • mojaslonecznakuchnia

      7 października 2014 o 15:29

      Super, że smakował :)

       
 

  • RSS