RSS
 

Pikantna karkówka na dwa sposoby

21 lip

W tym roku pobijam samą siebie, co wyjazd na grilla gdzie coś przygotowuję to jest to coś innego. Ponoć wszystkim smakuje jak jest nigdy się nie dowiem. Tym razem karkówka na dwa sposoby. Gdy się do niej przygotowywałam myślałam jak będzie smakowała  karkówka z marynatą z maślanki i curry? Bardziej przemawiała do mnie marynata z keczupem i miodem. Ale marynaty wyszły super i karkówki też smakowały. Ten weekend jeszcze owocował w relaks, już dawno tak nie odpoczęłam, ale za to następny szykuje się bardzo intensywny w kuchni …

Składniki na 6 porcji:

12 steków z karkówki

¼ l sosu BBQ lub ketchupu

2 łyżki miodu

Łyżka posiekanej natki

Sól, pieprz, papryka

Szklanka maślanki

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki curry

2 łyżeczki igiełek rozmarynu

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i osuszyć. Ketchup połączyć z miodem i natką, przyprawić słodką papryką. Mieszaniną posmarować 6 steków. Maślankę wymieszać z sokiem cytrynowym, curry i rozmarynem, przyprawić pieprzem. Polać pozostałe steki. Mięso odłożyć na godzinę, osączyć z marynaty i upiec na grillu (z każdej strony po 7 – 8 minut). Od czasu do czasu smarować marynatami. Steki oprószyć solą i pieprzem.

 

IMG_2940 IMG_2946 IMG_2948 IMG_2949 IMG_2957 IMG_2958

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Lato, Obiad

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Nashelly

    21 lipca 2014 o 20:24

    Na grilla idealna :)

     
  2. ~Monika

    15 maja 2015 o 13:24

    Karkóweczka na grilla idealna! Ja zawsze robię ją tak, że dzień lub najlepiej nawet dwa przed grillowaniem robię zalewę z jogurtu, czosnku, koperku, ziolowego pieprzu i tak pod folią to się wszystko łączy i karkóweczka kruszeje. Duba opcja to trzymanie karkóweczki z miodzie, musztardzie i również ziolowym pieprzu. Potem znika tak, że nawet się nie obejrzę! :)

     
 

  • RSS