RSS
 

Placek porzeczkowy z bezą

29 cze

Truskawki, truskawki a może dla odmiany porzeczki? Uwielbiam smak porzeczki najbardziej czerwonej, porzeczki z cukrem to najlepszy deser od lat. O sok z czerwonej porzeczki taki domowy to był smak dzieciństwa. Ale placka z porzeczkami to jeszcze w życiu nie robiłam. Tak więc nadszedł czas próby. Przepis wystarcza na 12 porcji. Tym razem robiłam w tortownicy gdyż stwierdziłam, że moje blaszki są za duże, muszę nabyć mniejsze.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag masła

Pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

80 dag czerwonych porzeczek

Na masę bezową:

3 białka

Szczypta soli

1 czubata szklanka (25 dag) cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zagnieć rękoma kruche ciasto. Schładzaj pół godziny.

Spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylep ciastem. Piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 200oC. Porzeczki opłucz, oderwij od gałązek.

Białka wymieszaj z solą. Ubij mikserem na sztywno, powoli wsypując cukier. Pianę z białek wymieszaj z porzeczkami. Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim masę bezową. Piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 200oC

IMG_2881 IMG_2885 IMG_2887 IMG_2896

 

Smacznego!!!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~judik

    14 lipca 2014 o 22:34

    Pyszny placek! Bardzo lubię połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy! :-)

     
 

  • RSS