RSS
 

Placek z kremem, truskawkami i galaretką

15 cze

Sezon truskawkowy trwa. I oby jak najdłużej, a za mną od początku sezonu truskawkowego chodzi placek z truskawkami, galaretką i kremem. Kremem takim na maśle jak robiła moja babcia, moja mama. Ten placek zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Zawsze rozwarstwiałam go żeby smak kremu poczuć osobo i truskawek osobno. Teraz już jadam go normalnie. Krem robiłam pierwszy raz sama i się udał. Placek jest na biszkopcie.

Składniki:

Krem:

1 margaryna

3 jajka

¾ szklanki cukru

Biszkopt

3 jajka

120 g cukru

130 g mąki – 65 g mąki krupczatki i 65 g kartoflanki

Czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo: truskawki  i 3 galaretki

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

ubić białko, wsypać cukier i dopiero potem wrzucić żółtko. Gotowe ciasto wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC od 10 – 15 minut. Biszkopt schładzamy. W między czasie przygotowujemy krem: jajka rozdzielamy osobno białka i osobno żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier potem żółtka. Margarynę miksujemy na aksamitną masę i powoli wlewamy przygotowane białka z żółtkami. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony biszkopt. Na kremie układamy truskawki i zalewamy je tężejącymi galaretkami przygotowanymi według przepisu na opakowaniu.

 IMG_2793 IMG_2795

Smacznego!!!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~wenus-lifestyle

    16 czerwca 2014 o 15:13

    Wow, wygląda naprawdę rewelacynie! :P Porywam kawałek ;D

     
 

  • RSS