RSS
 

Sernik na ciemnym cieście – dwa lata blogowania

10 cze

9 czerwca minęły dwa lata od pierwszego wpisu na blogu. Jak ten czas leci nie myślałam, że tak mnie wciągnie blogowanie. Ale przez prowadzenie bloga bardzo dużo rzeczy chce się robić i próbować. Przepis jak wiele innych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Chyba trochę zapomniany przez nas wszystkich ale po jego wypróbowaniu robiłam go już nie raz. Dużo w tym serniku zależy od sera, teraz miałam taki fajny ser, że nie wyszedł ten sernik taki zbity.

Składniki:

Masa serowa:

1,5 kg sera

3 szklanki cukru

5 żółtek (białka ubić na pianę i dodać jeśli potrzeba)

Cukier waniliowy

15 dag rodzynek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:

25 dag margaryny

20 dag cukru

6 żółtek

0,5 kg mąki krupczatki

1 cukier waniliowy

Proszek do pieczenia

1,5 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Masa serowa: ser przekręcić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę, włożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto: margarynę z mąką posiekać nożem następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części (spód i góra). Jedną część ciasta rozłożyć na blaszce, wyłożyć na nią masę serową, drugą część ciasta pokruszyć na masę serową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni sernik piec koło godziny.

IMG_2778 IMG_2781 IMG_2783 IMG_2785 IMG_2791

Smacznego!!!

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~wenus-lifestyle

    16 czerwca 2014 o 15:12

    Ten sernik wygląda świetnie – chętnie przetestuję ten przepis :D

     
  2. ~Kasia

    10 lutego 2015 o 08:29

    Uwielbiam serniki ten napewno był smaczny

     
    • mojaslonecznakuchnia

      11 lutego 2015 o 10:40

      Ten sernik zawsze jest smaczny :)

       
 

  • RSS