RSS
 

Gołąbki z młodą kapustą

15 maj

Propozycja na ostatni obiad mojego syna była gołąbki jak przyszło do jedzenia obiadu stwierdził, że on chciał żołądki z ryżem a nie gołąbki. Chyba mu się nieźle pokręciły te dwa dania. Ale przekonałam go i zjadł te gołąbki a żołądki obiecałam mu na inny obiad. Musiał tylko sprawdzić czy rzeczywiście w gołąbkach jest ryż. Gołąbki z młodej kapusty niebo w gębie.

Składniki:

- 60 dag mięsa mielonego

- 100 g ryżu

- jedno jajko

- sól, pieprz

- majeranek

- przecier pomidorowy (ilość wg uznania)

- woda

- mąka

- liście kapusty tyle ile ma być gołąbków

- Margaryna do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek, ugotowany ryż, wszystko razem wyrabiamy. Liście kapusty należy opłukać, osuszyć. Z wyrobionego mięsa formujemy kulki. Liście kapusty rozkładamy nakładamy w nie kulkę mięsa i zawijamy. Margarynę rozpuszczamy w garnku i wkładamy przygotowane gołąbki. Smażymy tak długo aż liście nie zmiękną. Po usmażeniu wykładamy wszystkie gołąbki z garnka, do sosu ze smażenia dodajemy przecier pomidorowy. Wodę z mąką mieszamy i zagęszczamy nią sos pomidorowy. Najlepszym dodatkiem są ziemniaki.  

IMG_1211 IMG_2655 IMG_2658

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Obiad

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~judik

    15 maja 2014 o 18:57

    Pycha wyglądają! Z młodą kapustką najlepsze! :-)

     
  2. ~tss

    28 maja 2014 o 07:45

    Może się przyda: Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

     
  3. ~bozena

    28 maja 2014 o 11:15

    Wszystko ok!! ale gołąbki a ściślej farsz nie wymaga absolutnie jajka reszta ok1

     
 

  • RSS