RSS
 

Karkówka na grilla na ostro

08 maj

Dogodzić każdemu nie da się tak, jedni jedzą na ostro, drudzy mniej słone a trzeci… I człowiek stara się dogodzić, szykuje mięso na grilla w dwóch wersjach na ostro i inaczej. Ale cóż jeżeli kocha się gotowanie to można tak robić. Dzisiaj karkówka w ostrym sosie.

Składniki:

1 kg schabu karkowego (bez kości)

Świeżo zmielony pieprz, sól

Marynata:

¾ szklanki oleju

Po 4 łyżki ostrego keczupu i przyprawy do zup

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

Po ćwierć łyżeczki suszonego rozmarynu i sproszkowanej ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 1,5 cm, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, liście laurowe i rozmaryn rozkruszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty. Natrzeć nią mięso, włożyć do miski, przykryć, odstawić do lodówki na 24 godziny. Wyjąć z marynaty, ułożyć na grillu, upiec z dwóch stron, smarując marynatą.

IMG_2618 IMG_2622 IMG_2623 IMG_2625 IMG_2630

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Lato, Obiad

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. viofashion

    8 maja 2014 o 19:21

    Wygląda naprawdę smakowicie :)

     
  2. ~Monika

    14 maja 2014 o 08:30

    Ojej, i po co ja tu tak z rana weszłam? Cały dzień będę mieć grilla przed oczami :) Uwielbiam i już nie mogę się doczekać lata w Polsce :)

     
 

  • RSS