RSS
 

Tortellini w sosie serowym

02 kwi

Robione już nie raz, na nie jedną okazję. Zawsze wychodzi i smakuje za każdym razem lepiej. Ostatnio robiłam na Święta Bożego Narodzenia ale nie jest powiedziane, że na zbliżającą się Wielkanoc też nie zostanie zrobione.

Składniki:

60 dag gotowych tortellini ( z nadzieniem mięsnym)

2 łyżki masła

15 dag pieczarek

12 dag gotowanej szynki

12 dag mozzarelli

Cebula, ząbek czosnku

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos serowy: mleko podgrzać. Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Mieszając stopniowo wlewać gorące mleko wsypać parmezan, mieszając stopić. Przyprawić gałką muszkatołową.

Tortellini wsypać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Mozzarellę osączyć z zalewy pokroić w drobną kostką. Szynkę pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić pokroić na plasterki. Masło stopić na patelni, wrzucić pieczarki, cebulę i czosnek, dusić mieszając około 5 minut. Ugotowane tortellini odcedzić dokładnie osączyć na sicie, wymieszać z szynką i pieczarkami, przyprawić. Nałożyć do miski żaroodpornej, polać sosem serowym, posypać mozzarellą, piec 15 minut w temperaturze 200oC. Można podawać z keczupem.

Życzę smacznego!!!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Obiad, Przyjęcia, Święta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS