RSS
 

Szynka z musztardą

01 mar

Robienie czasami porządku w zdjęciach jest dobre. Przeglądając sobie zdjęcia znalazłam zdjęcie wielkanocnej szynki z musztardą. Tak więc zaprezentuję tę szynkę będzie jak znalazł na święta. Przepis znaleziony w kuchni lidla. Szynka po zrobieniu nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło. Czas przygotowania to 15 – 20 minut, czas pieczenia 1,5 godziny (ja piekłam dłużej gdyż po tym czasie szynka była jeszcze twarda) po godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut.

Składniki:

1 kg szynki, umytej i osuszonej

3 łyżki musztardy stołowej (jak ktoś lubi może być sarepska)

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżka majeranku

1 łyżka suszonego oregano

2 szalotki, obrane i pokrojone w półtalarki

½ szklanki wytrawnego białego wina

3 ząbki czosnku, przekrojone na pół

Świeżo mielona sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną szynkę nakłuwamy w kilku miejscach, połówki czosnku wkładamy w otwory. Szynkę wkładamy do naczynia doprawiamy ją pieprzem i solą.

Przygotowujemy marynatę: 3 łyżki musztardy,1 łyżkę majeranku, 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. Mieszamy ½ pęczka pietruszki siekamy i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. Mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całą szynkę marynatą.

Szynkę wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180oC na 1 godzinę. I pieczemy według wskazówek umieszczonych wyżej.

Życzę smacznego!!!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Obiad, Przyjęcia, Święta

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS