RSS
 

Coś na niedzielę …

21 sty

W związku z tym, że czasami jak coś się zrobi do zjedzenia to zanim się wykona zdjęcia rodzina zdąży już to skonsumować. I tak stało się tym razem. Szynka z sosem musztardowym wyszła dobra ale nie doczekała się zdjęć. Tak więc dzisiaj zamieszczam tylko przepis na pewno opatrzę go kiedyś zdjęciami. Przepis godny polecenia.

Przygotowanie 25 minut Pieczenie 90 minut Porcja dla 4 osób

Składniki:

800 g mięsa z dolnej części szynki wieprzowej

1 łyżeczka soli

250 g cebuli

50 g bułki tartej

1 łyżka słodkiej papryki

3 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Mięso natrzeć solą i umieścić w niewielkiej brytfannie, dodać centymetrową warstwę wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec.

Obraną cebulę pokroić w kostkę i posypać wokół pieczeni. Mięso podczas pieczenia od czasu do czasu obracać i podlewać.

Bułkę tartą wymieszać z papryką. Po godzinie pieczenia posypać nią mięso. Mięso często podlewać sosem z pieczenia.

Pieczeń wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, dodać musztardę i ugotować średnio gęsty sos. Doprawić do smaku i wlać do sosjerki.

Dodatkiem były ziemniaki i mizeria.

IMG_3344 IMG_3346 IMG_3348 IMG_3350

Smacznego!!!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Obiad, Przyjęcia

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS