RSS
 

Karnawał trwa

20 sty

W moim magicznym zeszycie który sobie założyłam wyprowadzając się z domu znalazłam przepis na chruściki. Dla mnie chruściki najlepsze są te twarde i chrupiące posypane cukrem pudrem. Zawsze z Mamą piekłyśmy w domu takie chruściki ale w końcu musiałam spróbować zrobić je sama. Udało się wyszły super i nie są w cale takie trudne do zrobienia czasochłonne to tak ale przy pomocy dzieciaków udało się szybko opanować temat. Synek obsypywał cukrem pudrem a córeczka go wyjadała :) Gorąco polecam!!!

Składniki:

4 szklanki mąki krupczatki

6 żółtek

2 białka

1 łyżka masła

1 łyżka octu

Trochę proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki śmietany zagęszczonej

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Kroimy na części, rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek kroimy na długie paski, te dzielimy na mniejsze części zależy od wielkości jednego chruścika, po środku mniejszego paska robimy nacięcie i przez nie przekładamy jedną część ciasta. Gotowe chruściki wkładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy tak długo, aż się zrumienią. Do smażenia można użyć tłuszczu o nazwie Planta.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS