RSS
 

Bułeczki serowe

14 paź

Raz bułeczki drożdżowe a raz serowe jakaś odmiana musi być. Na ten przepis nacięłam się kiedyś przez przypadek i dawno temu je robiłam, a teraz kiedy miałam gości przypomniałam sobie o nich i postanowiłam gości zaskoczyć. Nie wiem czy się udało ale bułeczki zniknęły wszystkie tak więc jestem pełna nadziei, że smakowały. Przepis jest na 10 sztuk.

Składniki:

225 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania

2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka zmielonej gorczycy

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki soli

100 g twarogu z ziołami

2 łyżki stołowe posiekanego szczypioru

100 ml mleka + mleko do posmarowania

55 g startego sera

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiać mąkę, zmieloną gorczycę, pieprz kajeński i sól. Dodać twarożek i starannie wymieszać. Dosypać posiekany szczypiorek i wymieszać. W środku zrobić wgłębienie i stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Wyrobić miękkie ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie zagnieść. Rozwałkować placek o grubości 2 cm. Foremką o średnicy 5 cm wyciąć z ciasta krążki. Przełożyć na blachę. Zagnieść resztki ciasta i znowu rozwałkować. Wyciąć kolejne krążki. W sumie powinniśmy otrzymać 10 bułeczek. Przy pomocy pędzelka posmarować bułeczki mlekiem i posypać tartym żółtym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC przez 15 – 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złocistej barwy. Przełożyć na metalową kratkę i przestudzić. Podawać na ciepło z twarożkiem przybranym szczypiorkiem.

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Kolacja, Przyjęcia

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magdalena

    17 października 2013 o 11:25

    Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail wraz z nazwą bloga pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

     
 

  • RSS