RSS
 

Bułeczki mleczno – drożdżowe

11 paź

Jakiś czas temu mój synek wpadł na pomysł, że możemy upiec bułeczki śmieszki. Oj, jak tu zadowolić dziecko takimi bułeczkami jak się nie wie jak one wyglądają, a co gorsze jak smakują. I tak parę dni myślałam i przypomniałam sobie, że w tajemnym zeszycie mam przepis na bułeczki mleczno – drożdżowe. Takie bułki w czasie mojego dzieciństwa piekła moja babcia, potem mama a teraz czas na mnie. Dziecko zadowolone, że pieczemy bułeczki, w domu pachniało jak w dobrej cukierni a smakowało wyśmienicie. Bułeczki można jeść same, z masłem i np. z dżemem.

Składniki:

1 kg mąki wrocławskiej

10 dkg drożdży

1 kostka margaryny

3 – 4 jajek

1 szklanka cukru

2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Z drożdży robimy rozczyn: do podgrzanego mleka wrzucamy drożdże + 2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki mąki, mieszamy i czekamy aż wyrośnie. Margarynę należy rozpuścić. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy jajka, po wyrośnięciu dodajemy drożdże oraz dodajemy rozpuszczoną margarynę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak ciasto wyrośnie to formujemy bułeczki i smarujemy je jajkiem aby przy pieczeniu się zrumieniły.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Na słodko

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS