RSS
 

Szaszłyki z klopsikami i pieczarkami

08 sie

Coś nowego, coś smacznego nie musi być szybkie bo na przygotowanie dużo czasu… ale nie myślałam,  że smażenie malutkich klopsików to takie czasochłonne zajęcie hahaha. Znalazłam czas mięso wyrobiłam, klopsiki uformowałam i wyszło pycha. Właściwie pierwszy raz robiłam te szaszłyki i bez próby podałam je na swoich imieninach.

Przygotowanie 1 godzina Na 4 porcje

Składniki:

40 dag mięsa mielonego mieszanego

2 czerwone cebule

30 dag pieczarek

2 tosty

1 jajko

1 łyżka keczupu

Sól, pieprz

Słodka papryka

4 łyżki + 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

1)     Tosty namocz. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajko, keczup i odciśnięte tosty. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób. Z masy mięsnej uformuj 24 klopsiki. Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Włóż klopsiki, smaż około 10 minut.

2)   Cebule obierz, pokrój na ósemki. Na blasze ułóż klopsiki i cząstki cebuli. Skrop pozostałym olejem. Piecz 10 minut w temperaturze 200oC

3)      Pieczarki obierz, umyj i pokrój na 4 części i usmaż na odrobinie masła

4)      Na patyczki nakładaj na przemian klopsiki, cebulkę i pieczarki według upodobania

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Kolacja, Obiad, Przyjęcia

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~przepis omlet

    2 października 2013 o 00:01

    Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

     
 

  • RSS