RSS
 

Roladki z karkówki z papryką

24 kwi

16 kwietnia moja córeczka skończyła rok i z tej okazji w domu odbyła się imprezka roczkowa.Trochę przygotowań w kuchni spowodowało dwu dniowe zawirowanie. Wydaje mi się, że goście wyszli najedzeni i zadowoleni. Jednym z mięs które przygotowałam były roladki z karkówki z czerwoną papryką. W oryginalnym przepisie i nazwie było roladki z łopatki z czerwoną papryką, ale jak kupowałam mięso to karkówka była tak ładna, że aż żal było nie kupić jej. Po raz pierwszy robiłam aż taki eksperyment na tak ważną imprezę ale udało się.

Składniki:

v  600 g łopatki wieprzowej (w moim wydaniu była to karkówka)

v  1 czerwona papryka

v  100 g szynki wędzonej

v  350 ml bulionu

v  1 cebula

v  Łyżka posiekanej natki pietruszki

v  Łyżeczka tymianku,

v  Łyżka masła

v  100 ml oliwy z oliwek

v  Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a szynkę w paseczki. Na patelni należy rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażamy szynkę do lekkiego zrumienienia, dodajemy cebulę i paprykę, natkę pietruszki i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa kładziemy farsz, brzegi mięsa podwijamy do środka i zwijamy w roladki. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy roladki na rumiano ze wszystkich stron. Następnie podlewamy je 250 ml bulionu i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Obiad, Przyjęcia

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS